När du ska betäcka ditt sto utomlands

Vi berättar vad du behöver tänka på, både när det gäller ditt eget sto och hingsten du vill använda.
Publicerades:tisdag 26 februari 2019

Foto: Petri Johansson/TR Media

Redan innan stoet reser till betäckningslandet är det viktigt att du kontaktar Svensk Travsports avelsavdelning så att ett temporärt exportcertifikat för avel kan utfärdas. Du behöver då meddela stoets namn och registreringsnummer, vilket land stoet ska resa till samt vilken hingst du tänker betäcka med.

Exportcertifikat behövs då man i vissa länder vägrar att låta betäcka ston som saknar giltiga exportcertifikat.

Avelsvärderad hingst

När du ska betäcka ditt sto i ett annat EU-land behöver hingsten vara avelsvärderad/godkänd enligt svensk modell för att avkomman ska kunna stambokföras med fulla starträttigheter. Det räcker alltså inte att hingsten är "godkänd" i sitt uppstallningsland. Information om alla avelsvärderade hingstar hittar du under Sök avelsinfo på travsport.se, se länken nedan:

Sök avelsinfo

Vid betäckning utanför Sverige måste betäckningslandet ha en av Svensk Travsport erkänd stambok.

USA eller Frankrike

När du betäcker ditt sto i USA eller Frankrike är det ytterligare några saker du bör ha koll på.

USTA, det amerikanska travförbundet, skickar inte längre några språngsedlar till Svensk Travsport. Det är istället du som stoägare som måste kontakta USTA för att få den språngsedel, som behövs för kunna få fölet registrerat.

I Frankrike måste ston, som stannar mer än 90 dagar, vara chipmärkta.

Vaccination

För att få veta vilka vaccinationsregler som gäller måste du kontakta stuteriet eller travförbundet i betäckningslandet.

Eventuella frågor om betäckning utomlands besvaras av helen.nilsson@travsport.se, agnetha.ericsson@travsport.se eller kristina.selahn@travsport.se.

Helena Sundström Storck info@breedly.com

Dela den här sidan
Fler artiklar