From Above bryter normen

Svenskfödda avelshingstar har traditionen emot sig. Att svenska hingstar inte duger är en lika etablerad generaliserad uppfattning som den att amerikanska hingstar lämnar sprinterbetonade naturtravare och att den som betäcker med franska hingstar får starka skuttburkar.
Publicerades:onsdag 26 oktober 2016

Här är ett bevis på att individer inte rättar sig efter generaliseringar. From Above.

Den hingst som hade den bästa treåringskullen ifjol.

När man passerat grinden in till Menhammar, kör genom allén och då på höger sida har hagarna där stuteriets avelshingstar vistas när de inte jobbar, är oftast From Above den förste besökaren ser. Med sina 159 centimeter över manken ser han rätt oansenlig ut, och garanterat har åtskilliga nyfikna Menhammargäster ställt sig frågan om det är teaserhingsten – alltså den hingst man har som hjälp för att kontrollera stonas ”brunstnivå” – som går där.

Någon ”simpel teaser” är det alltså inte. Utan en kulletta som tränad av Stefan Hultman och körd av Örjan Kihlström vann Kriteriet som treåring, Derbyt som fyraåring och Elitloppet som femåring.

Hela karriären, i princip, kämpade han samtidigt med en aktion som inte kan ha varit hundraprocentigt effektiv, det såg till och med ibland ut som att From Above måste ha ett problem någonstans i sin framvagn.

Oavsett hur det nu var med den saken så hade han utöver sin kapacitet av högsta internationella nivå löphuvud och segervilja av sällan skådad kaliber, och det hade han sannolikt med sig i sitt genetiska bagage.

From Aboves pappa är championhingsten Zoot Suit. Han gjorde till sitt kännemärke att lämna avkommor som utvecklades allteftersom de klättrade i klasserna.

Zoot Suit har passgångarmöderne och var också en liten udda, med ordentlig kroppshydda, upplevelse exteriört. Menhammars Margareta Wallenius-Kleberg beskriver träffande Zoot Suits avelsbana så här:

Först var det ifrågasättande av hans mödernelinje och så fick vi höra att han var fläskig. Men när avkommorna började skörda framgångar, han blev svensk championhingst sex gånger, förvandlades Zoot Suit till att ha mycket intressant stam och han blev plötsligt ansedd som muskulös!

Zoot Suit, född 1973, står staty på Menhammar. Hans första avkommor föddes 1980 och de sista 2004. From Above blev hans näst vinstrikaste son med 8,3 miljoner kronor. Zoogin är i särklass med 25,3 miljoner.

From Above slår ett slag för de svenskfödda avelshingstarna när han stod emot konkurrenten från främst Nordamerika och Frankrike förra året och hade de framgångsrikaste treåringarna i Sverige.

Men medan Zoogin (född 1990) aldrig blev någon succé som avelshingst – finns nu i Ryssland! – så är istället alltså From Above det. En del av förklaringen till det ligger säkert i From Aboves möderne. From Aboves fäderne är egentligen att betrakta som föråldrat, med 1960-talsstjärnan Nevele Pride så nära i stamtavlan som farfar, och mödernet bidrar helt klart med avelsmässig sprängkraft.

Mormor Super Nice var kulletta i USA som tvååring, vann Merrie Annabelle Stakes. Hon blev sedan sjuk, i vad den veterinära expertisen bedömde som cancer i ett ben. Det verkade som att inte bara tävlingskarriären var spolierad utan även hennes liv som framtida avelssto.

Margareta Wallenius-Kleberg lät trots de dystra veterinärprofetiorna betäcka Super Nice med Hambletonianvinnaren Armbro Goal (e. Speedy Crown). Stoet blev dräktigt och bar fram – vilket väl inte skulle ha inträffat om sjukdomen angripit hennes vitala kroppsfunktioner – ett stoföl som fick det mycket välfunna namnet A Gift From Heaven. Denna är mamma till From Above.

Super Nice fick för övrigt ytterligare ett gäng föl, det sista föddes 2007. 14-15 år efter att A Gift From Heaven föddes och efter att Super Nice tid på jorden betraktades som utmätt!

Så hur är det då med det här att svenska avelshingstar inte duger?

From Aboves ålderskamrat Gigant Neo har också visat att han klarar sig i konkurrensen och bland de hingstar som har sin första kull 2011 är två av de fem som når över snittet intjänat per registrerad avkomma svenska; Wellino Boko och Conny Nobell. Dessutom är Sahara Dynamite nära snittet.

Ofta har svenska topphästar gått till avel sent i livet, när de är uppemot tio år, eftersom tävlingskarriären prioriteras. Därmed berövas de vad som borde vara deras bästa år som avelshingstar, innan avelsframsteget så att säga ”hinner förbi” dem.

From Above avelsdebuterade som sexåring och första kullen föddes 2005. Samma år avelsdebuterade den ovan nämnde kullkamraten Gigant Neo. Av de nämnda debuthingstarna startade årskamraterna Wellino Boko och Sahara Dynamite sina avelskarriärer som sexåringar. Conny Nobell däremot – som ju även han liksom From Above har trippeln Kriteriet, Derbyt, Elitloppet i meritbältet, motsvarar ”svenskmyten” och fick vänta tills han var nio år med att börja betäcka.

From Aboves 2011-or tillkom när Marshland, född i From Aboves första kull 2005, blivit tvåa bakom stallkamraten Maharajah i Derbyt 2009 och samtidigt som Orecchietti, född 2007, tidigt på säsongen klev fram som en potentiell kulltopp.

Från 2007 till 2012 betäckte From Above varje år över 100 ston och 2011-kullen är hans största med 96 svenskfödda avkommor.

Publicerad i Travrondens Avelsbilaga 2015

Text: LARS G DAHLGREN Foto: MARIA HOLMÉN

Dela den här sidan
Fler artiklar