Avelsnördigt – en guldgruva för avelsfantaster!

Elithingstar, Travets Matadorer, Avelsvärderingar och Krönikor. Breedly erbjuder nu en diger samling text- och filmmaterial med skildringar från travavelns begynnelse till den senaste avelsvärderingen. Vår nya guldgruva finns under rubriken Avelsnördigt.
Publicerades:fredag 8 september 2023

Avelsnördigt är ett helt nytt arkiv på Breedly där vi samlar material för den som – från dåtid till nutid – riktigt vill grotta ner sig i avelns olika delar.

– Vi är jätteglada att för första gången kunna erbjuda till exempel Elithingstar och Travets Matadorer digitalt! Det här är historiskt material om hästar som varit med och lagt grunden för den sport vi älskar och det förtjänar verkligen att nå ut till så många som möjligt, säger Svensk Travsports avelschef Christina Olsson.

Elithingstar erbjuder spännande läsning om ett antal hingstar med stor inverkan på aveln under mer modern tid, medan Travets Matadorer ger historiska skildringar av avelshingstar från travavelns begynnelse. Vi delar också avelsvärderingsfilmer, både i sin helhet med insprängda teman (ex.vis fransk travavel) och hingst för hingst. Sist men inte minst har vi även valt att flytta våra Krönikor – med djuplodande avelsresonemang nedpräntade av Staffan Philipsson – till Avelsnördigt.

Elithingstar – fäder som präglat åtskilliga miljonärer

Under rubriken Elithingstar bjuds läsaren på en riktig skattgömma med presentationer av över 20 fantastiska hingstar. Eller vad sägs om till exempel Crowntron (far till Queen L. 17,5 mkr, Extrem 6,6 mkr, Sans Rival 3,6 mkr m.fl.), Tibur (far till Callit 8,8 mkr, Piper Cub 7,4 mkr, Lady Snärt 5,0 mkr m.fl.), Quick Pay (far till Victory Tilly 37,7 mkr, Lass Zefyr 9,7 mkr, Atas Fighter L. 7,7 mkr m.fl.) och Viking Kronos (far till Maharajah 23,5 mkr, Triton Sund 15,3 mkr, Thai Tanic 9,7 mkr m.fl.)?

*För att vid avkommebedömning tilldelas värdeomdömet Elit för utomordentlig förärvning krävs att avkommorna visat på både topp och bredd, det vill säga såväl klassiska vinnare som höga medelvärden för startprissumma och startprocent.

Artiklarna under rubriken Elithingstar skrevs av Staffan Philipsson och publicerades ursprungligen i tidskriften HINGSTinfo under åren 1997-2014. Staffan Philipsson har en gedigen bakgrund inom svensk avel och var bland annat med och skapade det nuvarande avelsvärderingssystemet. Under många år var han medlem i avelsrådet och satt även som vice ordförande i avelsvärderingsnämnden samt under två decennier som ledamot i ASVT:s styrelse. Tillsammans med bland andra sambon Margaretha Bendroth har han själv haft stora framgångar som uppfödare med miljonärerna Sanity (10,3 mkr), Love Me Do (2,9 mkr), Pay Me Quick (2,4 mkr) Angelo (2,1 mkr), A Perfect Day (1,2 mkr), Facing Facts (1,2 mkr) och Power Nap (1,0 mkr) för att nämna några.

Travets Matadorer – följ med på en resa genom travhistorien

Under fliken Travets Matadorer får du läsa mer om en skara hästar, som gjort oförglömliga avtryck i travhistorien. En av dessa hästar, med en framstående travhäst som far, var fullblodet Messenger född 1780. Messenger själv startade aldrig inom travet, utan tog sina 10 segrar på 16 starter på galoppbanan, men i egenskap av farfarsfar till avelsgiganten Hambletonian 10 (född 1849) finns Messengers blod i så gott som varje svensk varmblodstravare. Missa inte chansen att ta del av de fantastiska berättelserna om Messenger, Peter the Great, Lady Suffolk, Nevele Pride och flera andra av travhistoriens storheter!

Artiklarna under rubriken Travets Matadorer skrevs av den legendariske travskribenten Bo ”Red Mile” Fransson och publicerades ursprungligen i Travrondens vinternummer från 1980-talet och fram till 2007. I samarbete mellan författaren och Svensk Travsport gavs artiklarna år 2011 även ut i bokform och då under titeln Travets Matadorer.

Avelsvärderingar – ovärderligt filmmaterial

Avelsvärderingsfilmerna, som finns att tillgå från och med våren 2021 för varmbloden respektive hösten 2022 för kallbloden, är värdefulla både för den som vill veta mer om hur en avelsvärdering går till i praktiken och den som är intresserad av bedömningen av en viss hingst eller vid ett visst avelsvärderingstillfälle.

Nytillkommet material kommer att publiceras löpande och sedan våren 2023 kryddat med intressanta temainslag.

– Temainslagen är tänkta att skapa mervärde för den som tittar så tveka inte att komma med idéer om ämnen som skulle vara särskilt välkomna, uppmanar Christina.

Krönikor – fakta, åsikter och visioner

Golden Cross, exteriör i förändring och vikten av detaljer. Staffan Philipssons krönikor erbjuder såväl fakta, som personligt tyckande och visioner kring avelns olika pusselbitar.

Krönikorna, som ursprungligen publicerades i Travronden, finns sedan tidigare på Breedly men har nu flyttats till arkivet Avelsnördigt. Vi hoppas förstås kunna fylla på med nya krönikor i framtiden!

Avelsnördigt och framtiden

Med lanseringen av Avelsnördigt når Breedly ytterligare en dimension och arkivet är tänkt att vara levande.

– Avelsnördigt är redan nu en riktig guldgruva, men vår ambition är förstås att kunna erbjuda ännu mer material som inspirerar våra avelsfantaster till att vara med och skapa morgondagens stjärnor, avslutar Christina.

Avelsnördigt